Back to the top

06.10.1996 – Willemeen, Arnhem, Holland

Featured image

06.10.1996

Arnhem Holland
Venue: Willemeen
Country: Holland
Tour: Festivals 1996

Rammstein in Willemeen in 1996. De redactie van de WZINE heeft drie mensen gevonden die er destijds bij zijn geweest. We hebben ze gevraagd naar hun herinneringen aan deze legendarische avond.
Rammstein, wie kent ze niet? Misschien wel de grootste Duitse metal act aller tijden. Veelal bekend vanwege aangrijpende muziek, Duitse teksten en bovenal de over-detop spectaculaire live shows, met vuurwerk en visuals van ongekende proportie. Bovenstaand beeld geven een goede indruk van hoe Rammstein er tegenwoordig uitziet en bekend staat bij hun publiek. In 1996 was dat voor veel Nederlanders nog niet het geval. Vlak na hun debuutalbum Herzeleid is Rammstein begonnen met liveshows in Nederland. Eén van deze shows is inmiddels een lokale legende, die toch echt waar is: Rammstein in Willemeen.

Marlon Huijbers, uit Wageningen: “Op zondag 6 oktober 1996 ging ik met een maat van mij naar Willemeen voor een toen nog onbekende band hier in Nederland: Rammstein. Dat was duidelijk te merken omdat de voertaal die avond Duits was en de zaal redelijk leeg. Zelfs achter de bar spraken ze je in het Duits aan. Toen ik in het Nederlands terug sprak, zeiden ze “gelukkig toch nog Nederlanders.” Later hoorde ik dat er zo’n 70 bezoekers waren waarvan 60 Duitsers. Het optreden zelf was toch wel overdonderend voor mij en retestrak (ik kende alleen “Seemann” (via Headbangers Ball) en “Du riechts so gut.” Er stonden volgens mij 2 minuscule vuurpotjes op de hoeken van het podium. De band stond bewegingsloos, ieder starend naar een vast punt, het repertoire af te spelen. De zanger stond met armen op de rug in de houding en kwam voorwaarts naar de microfoon om te zingen om daarna achterwaarts lopend weer terug naar zijn plek waar hij weer in dezelfde houding ging staan tot zijn volgende

Marlon: Het optreden zelf was toch wel overdonderend voor mij en retestrak.

Markus, uit Dieren: “Jammer genoeg heb ik niet echt anekdotes van die avond. Het was een klein en gezellig optreden. Van de huidige showelementen van Rammstein was nauwelijks sprake. Wel een paar vlammetjes (dat mocht toen nog in de zaal). Wel verbaasde het me dat ze vlak daarna de enorme doorbraak hadden naar mega optredens en als hoofdact.”

Markus: Van huidige showelementen van Rammstein was nauwelijks sprake.
Jasper Ronkes, uit Arnhem: “Voor mij was Rammstein een nieuw iets en vooral interessant omdat de zanger toen in het Duitse olympische zwemteam zat. Ik heb nog een beetje met hem staan praten aan de grote bar! De band was toendertijd in Duitsland al wel bekender en trok daar al grote aantallen publiek. Er was minder vuurwerk en volgens mij was er ook geen opblaasbootje dat over het publiek ging. In mijn herinnering was er dan ook maar een kleine hoeveelheid bezoekers aanwezig, inclusief vrijwilligers, waar ik er op dat moment ook een van was. De muziek zelf was zoals Rammstein het nu nog maakt, bombastisch en hard. Wel was ik toen van mening dat het allemaal erg voorspelbaar klonk. De indeling van de zaal was ook iets anders. De kleine bar (waar nu het audiohok staat) was nog in bedrijf en de piramide was ook nog aanwezig. Dit was een soort van zitpodium aan de linkerkant van de zaal waar nu vaak de merch te vinden is.”

In mijn herinnering was er dan ook maar een kleine hoeveelheid bezoekers aanwezig, inclusief vrijwilligers, waar ik er op dat moment ook een van was.

*issuu.com/willemeen/docs/wzine_4/10One reply to “06.10.1996 – Willemeen, Arnhem, Holland”

Leave a Comment

Your email address will not be published.